
Lizozym wgryza się w problem
20 stycznia 2012, 11:11Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine odkryli, w jaki sposób lizozym z łez unieszkodliwia o wiele większe od siebie bakterie. Okazuje się, że enzym dysponuje "szczękami", za pomocą których przegryza się przez rzędy ścian komórkowych.

Neonikotynoidy winne wymieraniu pszczół
30 marca 2012, 12:37Dwa niezależne badania dostarczyły najsilniejszych dotąd dowodów, że to pestycydy są odpowiedzialne za wymieranie pszczół. Naukowcy od wielu lat starają się dociec, dlaczego zmniejsza się liczba pszczelich rodzin. Wyginięcie pszczół doprowadziłoby do gwałtownego spadku produkcji żywności i zwiększeniu liczby ludzi, którym grozi głód.

Fobie przyspieszają starzenie?
17 lipca 2012, 11:04Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) odkryli, że u kobiet w średnim wieku i starszych zaburzenia lękowe w postaci fobii wiążą się z krótszymi telomerami. Studium sugeruje zatem, że lęk fobiczny stanowi czynnik ryzyka przyspieszonego starzenia.

Ulubione miejsce budowniczych megalitów
19 października 2012, 16:33W odległości 40 m od Ales stenar, kamiennego kompleksu pod Ystad w Szwecji, który nie bez powodu bywa nazywany szwedzkim Stonehenge, znaleziono grobowiec sprzed 5,5 tys. lat. Do odkrycia doszło w wyniku prac geofizycznych, prowadzonych w tym rejonie od 2006 r.

Otyłość i pomijanie pokoleniowe
6 czerwca 2013, 09:53Problemy zdrowotne związane z otyłością, np. choroby serca, mogą oszczędzić jedno pokolenie, ujawniając się dopiero w następnej generacji. Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli, że umiarkowanie otyłe kobiety mogą wpłynąć na wagę urodzeniową i ryzyko zagrożenia cukrzycą wnucząt, mimo że tego typu skutki nie ujawniły się u ich własnych dzieci.

Barwniki owoców jagodowych kontra ślina
29 stycznia 2013, 18:06O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.

Szybka ewolucja starożytnego Egiptu
4 września 2013, 18:15Starożytny Egipt jako państwo powstał się w ciągu zaledwie kilkaset lat. Wyewoluował znacznie szybciej niż dotychczas przypuszczano. Egipt pojawił się na światowsj scenie przed pięcioma tysiącami lat. Było to pierwsze państwo ze ściśle określonymi granicami, zorganizowanym kultem religijnym, scentralizowaną administracją i rozwiniętym rolnictwem

Opportunity znowu pracuje
2 maja 2013, 11:44NASA otrzymała potwierdzenie, że łazik Opportunity jest ponownie pod całkowitą kontrolą. Przed kilkoma dniami, gdy kończyła się koniunkcja słoneczna i po miesięcznej przerwie ponownie zezwolono na komunikację z Curiosity i Opportunity okazało się, że starszy z pojazdów niespodziewanie wszedł w automatyczny tryb oczekiwania

Umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia układ odpornościowy
18 grudnia 2013, 10:36Umiarkowane spożycie alkoholu, np. 1 lampka wina dziennie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w zwalczaniu infekcji.

Mięso niebezpieczne jak... tytoń
5 marca 2014, 10:32Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.